Selecteer een pagina

Ik breng een fantastische dag door samen met Raven van Raven Star Cosplay. 

Hoi! Ik ben Raven, 29 en in het dagelijks leven vertaal ik videogames. Daarnaast doe ik aan cosplay.

Wat houdt cosplay precies in?

Kostuums namaken van videogames of films, series, boeken, eigenlijk alles wat ik tof vind. Props die erbij horen, pruiken stylen, en dan naar conventies toe met andere nerds in kostuums, haha. Daar maken we foto’s met elkaar en met fotografen en flippen we samen over dingen die we leuk vinden, over onze fandoms.

Klinkt eigenlijk hartstikke leuk! Waar werk je het liefst mee? Films? Series? Games?

Voor mij vooral games, aangezien ik zelf ook in die industrie werk en zelf veel game, daar ligt mijn focus het meest op. Het eerste kostuum op deze foto’s is Vex, oftewel Vex’ahlia, Vex’ahlia de Rolo, Baroness of the First House of Whitestone and Grand Mistress of the Grey Hunt aka ‘Little Elf Girl’. Vex is het personage van actrice Laura Bailey op de Twitch-show Critical Role waarin voice actors met elkaar dungeons and dragons spelen. Vex is een half-elven ranger, een enorme badass die flirt met vrijwel iedereen, behoorlijk gierig is en een gouden hart heeft. Deze outfit is gebaseerd op de outfit die ze draagt in de live-action intro van de show. Ik hou zo van dit personage!

De hunter komt uit de game Bloodborne. In deze game speel je met een man of een vrouw (kies je zelf) en moet je naar de stad Yharnam die geplaagd wordt door een mysterieuze ziekte die mensen in monsters verandert. Het is aan jou om de straten op te schonen! Ik heb deze game helemaal blauw gespeeld en vond het supergaaf om een keer een badass-kostuum te maken dat ik helemaal kon vernielen met verf en nepbloed.

Heb je een favoriet kostuum, van alle kostuums die je ooit gemaakt hebt?

Hmmm, dat zijn er eigenlijk stiekem twee. Aan de ene kant Aloy van Horizon Zero Dawn, omdat daar een ontzettend tof verhaal achter zit, zoveel liefde – dat zal ik nooit meer vergeten.

Kun je kort samenvatten wat dat verhaal is? 

Ik ben, toen ik nog bezig was met het kostuum, door Guerrilla Games uitgenodigd om naar kantoor en een aantal toffe events te komen, ik mocht daar de game spelen voordat hij uitkwam. Ook heb ik leuk contact op gedaan met de ontwikkelaars en er een aantal goede vrienden aan overgehouden, zo gaaf.

Het is een hele community, wat erachter zit? Veel meer dan ‘gewoon een paar gasten die verkleed naar conventie gaan’.

Ja, zeker voor Horizon was dat zo gaaf, er waren mensen die al voor de game uit was gekomen Aloy hadden gedaan en die werden vanuit de hele wereld overgevlogen naar Amsterdam, dat was echt te gek. Een andere cosplay die me altijd dierbaar zal blijven is Bayonetta. Dat is een volledige bodysuit die ik zelf heb gemaakt en dat was voor mij echt een drempel om mijn lijf in zoiets straks te hullen en om dat te maken. Uiteindelijk, toen dat allemaal bij elkaar kwam, is dat zo’n overwinning geweest.

Wat mooi. Er gaat ontzettend veel tijd zitten in het maken van een kostuum, dat is echt een proces, lijkt me?

Ja, veel meer uren dan je het uiteindelijk draagt eigenlijk, haha.

Het is part of the fun, denk ik? Je bent ontwerpster, visagiste, model en kunstenaar in één.

Ja, het hoort er voor mij wel een beetje bij. Je kunt ook complete kostuums kopen of dingen uit een feestwinkel halen en die dragen naar conventies, dat is ook allemaal cosplay. Je hoeft het niet zo dom te doen als ik, haha. Ik heb bijvoorbeeld aan alleen maar een cape voor mijn Daenarys Targaryan zo’n 15 tot 20 uur gewerkt, als het niet meer is. Dat is veel, maar ik vind het eigenlijk wel relaxed, ik kijk dan bijvoorbeeld een aflevering Critical Role en zit tegelijk een beetje hersenloos die stof een patroon te geven.

Eigenlijk net zoals breien.

Ja.

En al je props zoals wapens etc. maak je ook helemaal zelf?

Ja, daar gebruik ik allerlei verschillende materialen voor, van isolatieschuim tot craftfoam tot worbla en verf of nagellak voor bloed bijvoorbeeld, of nep gras als mos op mijn boog etc.

Supergaaf. Voor jou is ook bodypositivity en diversiteit binnen de cosplay community (en in het algemeen) heel belangrijk. Kun je daar wat meer over vertellen? Hoe erg is bodyshaming aanwezig binnen cosplay?

Op zich is er al best veel vrijheid en zie je bijvoorbeeld jongens die als meisjes cosplayen, meisjes die als jongens cosplayen, dikke mensen in bodysuits en dunne mensen in bodysuits, er zullen heel veel mensen zijn die zeggen ‘dat kan allemaal!’, maar onder de oppervlakte is er toch meer aan de hand. Een groot gedeelte van de cosplay community bestaat uit jonge meiden die heel erg met hun lijf en eigenwaarde in de knoop zitten. Ze zijn zestien en onzeker, dat is al best een gevoelige periode en dan zijn er soms opmerkingen, ook van buiten de community, die schade aanrichten bij die jonge meiden.

Mensen begrijpen soms niet wat cosplay inhoudt en gaan zich dan heel erg focussen op de lichamen ín de kostuums, maar ook onderling. Er is best een grote groep cosplayers die vinden dat je exact moet lijken op het personage dat je cosplayt. Dus ook qua lichaamsbouw, bespiering en gewicht en daarin kun je het nooit goed doen. Je cosplayt pixels, getekende mensen, er zijn gewoon grenzen aan wat je met een echt lichaam kunt doen om er zo uit te zien. Zo heb ik bijvoorbeeld een Harley Quinn en krijg ik daarover soms te horen dat ik te dik ben voor dat kostuum, of ‘Harley Quinn ate too many cupcakes’.


There is no such thing as too many cupcakes! 

Nee, dat bestaat niet, waar héb je het over. Maar dat soort dingen dus. Ik heb vrienden die dikke personages cosplayen en die krijgen dan te horen dat ze daar te dun voor zijn. Of je bent niet lang genoeg, of niet dun genoeg. Er zijn cosplayers met heel veel volgers die dingen zeggen waarvan ik alleen maar kan denken ‘nee, doe het niet!’ Zo heb je af en toe cosplayers die voor en na foto’s plaatsen met de melding dat ze willen afvallen ‘om het personage eer aan te doen’ of ze geven dieet tips of promoten laxeermiddelen in de vorm van thee. Dit zijn mensen met duizenden volgers, waaronder ontzettend veel jonge meisjes die daar onzeker van worden en denken dat ze bepaalde kostuums dus niet kunnen doen vanwege hun lichaam.

Begrijp me niet verkeerd: als jij wil afvallen voor een kostuum dan moet je dat vooral doen. Het is jouw lijf en jouw leven en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt. Maar door het zo openbaar te delen, geven mensen indirect aan dat hun oude gewicht niet goed genoeg was. Dit soort posts kunnen zo ontzettend triggering zijn voor een grote groep mensen. Zelf ontvolg ik mensen die dat doen trouwens altijd. Scheelt mij een hoop frustratie.

Het werkt dus meerdere kanten op en je sluit daarmee een hele grote groep mensen eigenlijk een soort buiten, die misschien ook wel heel graag dat personage willen doen, maar het niet aandurven vanwege hun bouw. Terwijl dat helemaal niet is waar cosplay om draait?

Nee zeker niet, het gaat om dat fandom. Het gaat om het plezier, het naar je zin hebben, je passie delen met mensen die er net zo over denken als jij, die begrijpen hoe gek je bent op zo’n game.

Denk je dat het ook zou helpen als er in games en films etc. meer diversiteit komt in de characters? Ik speel bijvoorbeeld nu Elder Scrolls Online en ik heb bij het maken van mijn character alles op ‘groot’ en ‘breed’ gezet en nog steeds is mijn character slank, lang en sportief van bouw. Het is niet eens een optie om een dik of voller character te maken.

Dat zou zeker veel verschil maken. Wat je ziet vind je normaal. Je begint het gelukkig al een klein beetje te zien, bij mannen zijn vaak verschillende lichaamstype

n mogelijk in games (hoewel de gemiddelde hoofdpersoon type kaalgeschoren dudebro is), maar bij vrouwen komt het ook langzaam op gang. De hyperpopulaire shooter Overwatch heeft verschillende personages. Je typische ‘ik heb grote borsten en een gebroken rug, zodat ze nog meer naar voren staan’-personages, maar ook vrouwelijke personages met verschillende huidskleuren, seksualiteiten en lichaamsvormen. Zarya is groot en gespierd, Mei is klein en thick, etc.

Jinx van League of Legends heeft hele kleine borsten. Ellie uit The Last Of Us ziet eruit als een slanke, maar normale tienermeid. Aloy is slank en gespierd, maar heeft een wat ronder gezicht, scheve tanden en is een sterke chick.

We hebben nog een enorme weg te gaan, maar je begint het al een beetje te zien. Het is zo belangrijk dat je jezelf kunt spiegelen aan mensen in de media. (een van de redenen dat het zo vervelend is dat er zo weinig POC, queer en trans personages zijn). En als je nu niemand ziet met jouw lichaamstype in de dingen die jij leuk vindt, dan is het misschien tijd om jezelf te gaan laten zien door middel van cosplay! Dat was voor mij een van de redenen om mijn page te starten.

Er is binnen de cosplay community ook gewoon fatshaming en daar wil ik tegenin gaan en een andere boodschap uitstralen. Ik krijg wel eens berichtjes van mensen die een bepaald character willen cosplayen en dat niet durven vanwege hun lichaam, en dan zeg ik alleen maar ‘GO! Doe het!’ want het is zo leuk!

Je vertelde net ook over jouw Bayonetta, dat was voor jou een overwinning om in zo’n strak bodysuit te gaan, hoe was dat?

Het voelde vooraf eigenlijk best schijnheilig, ik had namelijk altijd geroepen dat ik nooit in een bodysuit zou gaan omdat het strak zit en je dat alleen moest doen als je heel dun bent. Maar hoe meer ik bezig was met bodypositivity binnen de cosplay op mijn social media hoe meer ik dacht: is dik nou echt het ergste wat ze me kunnen noemen? Dan vindt iemand me dik, en dan? Ik ga gewoon nog een cupcake eten!

En nog een, en nog een, en nog een, haha.

Juist. Op een gegeven moment had ik gedroomd dat ik Bayonetta ging cosplayen en toen dacht ik ‘ja, dat wil ik eigenlijk wel heel graag!’ en vond ik ook dat ik moest luisteren naar wat ik zelf altijd zei tegen anderen: cosplay wat je leuk vindt, ongeacht je lichaamsbouw. Ik wilde het goede voorbeeld geven en ben dus Bayonetta gaan maken.

En? Heb je vervelende opmerkingen gehad?

Nee! Iedereen vond het prachtig! Mijn foto werd gedeeld door een groot cosplay account en die had de bedenker van Bayonetta daarin getagd, die er echt om bekend staat iedereen die hem iets vraagt of stuurt te blokkeren. Hij heeft geen behoefte aan contact met fans. Maar hij retweette mijn kostuum, met een smiley erbij! Groot compliment! Echt heel gaaf.

Dat is een heel mooi compliment inderdaad.

Verder zullen er misschien mensen achter mijn rug om op events dingen gezegd hebben, maar dat weet ik natuurlijk niet en vind ik ook niet belangrijk. Het was vooral voor mezelf heel tof om te doen, ik ben ook online heel eerlijk geweest over dat proces en hoe dat voor me was. Ik heb huilend voor de spiegel gestaan in die bodysuit en durfde er niet mee naar buiten. Nu vind ik het heel tof, maar dat was wel een proces. Ik ben heel open over de eetstoornis die ik heb gehad, en de issues die ik zelf nog heb met mijn lichaam en hoe ik daarnaar kijk.

Met Bayonetta ben ik begonnen met daarover delen en dat heeft me alleen maar heel veel moois gebracht. Je kunt niks verbergen in dat kostuum. Normaal koos ik kostuums uit waarmee ik kon laten zien wat ik wilde laten zien, maar in dit kostuum zie je alles. Elke kuiltje en bobbeltje is zichtbaar, maar dat was dus juist enorm bevrijdend. Toen ik er voor het eerst mee naar een conventie ging kwam er iemand naar me toe die Bayonetta voor me had getekend omdat ze het zo inspirend vond dat ik haar had gemaakt. Die tekening was heel mooi en gelamineerd en hangt nu nog in mijn huis! Iemand anders had een veer meegenomen die ze in m’n reet wilde steken omdat ik zo mijn best had gedaan. Het was echt heel gaaf om te zien hoe mensen mee hadden geleefd en dat er meer mensen waren die nu tóch die stap durfden te zetten om een bodysuit te dragen. Dat was het zo waard. Ik zeg altijd, als ik een iemand kan helpen met wat ik doe dan is dat het al waard.

Ik denk dat jij heel veel mensen helpt en inspireert, juist omdat je zo open en eerlijk bent over de moeilijkere dingen. Dat is zo herkenbaar en mensen kunnen zich daarmee identificeren. Ze zien dat jij al die gave dingen doet en er ontzettend veel plezier in hebt. Moet je wel eens mensen blokkeren van je pagina’s?

Ja, en dat zijn altijd mannen. Die voelen dan een soort aanspraak op mijn werk, alsof ik me drie uur lang in de make-up heb zitten werken voor een conventie ’s ochtends zodat zíj ervan kunnen genieten. Van die gasten die denken dat ik een kostuum aantrek voor de aandacht en dat zij dat wel even zullen geven. Dat zie je heel veel binnen de cosplay community. Je ziet ook vaak dat mannen niet weten hoe ze een compliment moeten geven, dat gaat op een of andere manier dan vaak over je lichaam in plaats van je kostuum of je toffe attributen.

Haha, dat lijf heb je vanzelf maar in dat kostuum zit uren en uren werk! 

Ja precies hé, laten we het even over die bodysuit hebben die ik zelf met bloed zweet en tranen in elkaar genaaid heb!


Het is echt jammer dat júist in zo’n wereld van fantasie waarin je je compleet zou moeten kunnen verliezen ook bodyshaming is. Dat de focus zo moet liggen op je lijf. 

Ja. Ben je wel gespierd genoeg, zijn je borsten wel groot genoeg. Echt zonde. Ik hoop dat steeds meer mensen daar schijt aan gaan hebben en gaan cosplayen wat ze willen, ongeacht hoe ze er zelf uitzien. Ik neem mijn hobby heel serieus, maar uiteindelijk zijn we nerds in kostuums die een passie delen. Maak het niet zoveel ingewikkelder dan het is. Representatie is daarin, zoals we net ook al zeiden, heel belangrijk. Er zijn mensen die cosplay gebruiken als een soort motivator om fit te worden, die gaan dan een jaar trainen om er perfect uit te zien voor een gespierd personage. En dat mag, maar begrijp wel dat het niet hóéft. En dat je dat niet moet opleggen aan anderen.

Cosplay heeft jou dus juist geholpen op de weg naar bodypositivity.

Ja, absoluut. De eerste keer dat ik online een rare comment kreeg was ik ontzettend van slag, waarom zegt een vreemde iets lelijks tegen mij? En het is nog steeds niet makkelijk, maar je groeit. Het wordt makkelijker, het interesseert me steeds minder. Ik zie zoveel jonge cosplayers worstelen met hun lijf, en als een bekende cosplayer dan ook nog eens zegt dat ze moeten afvallen voor een bepaald personage dan vind ik dat link. Je bent nooit te oud, te jong, te dik of te dun om te beginnen met cosplay. Doe het gewoon! Het is heerlijk om zo creatief bezig te zijn en een community te ontdekken waarin je heel gemakkelijk leuke mensen leert kennen vanwege de gezamenlijke interesse. Je loopt beiden in een kostuum dus leg je makkelijk contact.

Ik ben heel dankbaar voor wat ik kan doen en de berichtjes die ik krijg van mensen die nu ook durven te gaan cosplayen. Het is een superfijne community en hoe meer mensen het gaan doen, zich durven laten zien, hoe meer diversiteit we gaan zien en hoe mooier die community nog gaat worden.

Raven en haar prachtige cosplay zijn vinden op Twitter, Facebook en Instagram!